logo-orum

Poques joguines i més creatives

Durant els dies de Nadal, els nens són més protagonistes que mai. Són dates carregades de simbolisme, que els més petits viuen amb una barreja de felicitat i màgia. Els regals, les vacances, els Reis Mags, les joguines, més temps lliure… però com podem gestionar-ho a casa i amb la família?

Des d’Orum Center creiem que no és aconsellable que els més petits tinguin massa joguines alhora. La nostra coordinadora en Psicologia Infantil i psicòloga, Maria Gilart, aconsella als pares que “estimulin la creativitat del nen”. La Maria recorda que els estudis demostren que les joguines amb molt d’estímuls, com les pantalles de mòbils o tauletes, limiten la seva imaginació i creativitat. Com afrontem aquests dies de vacances amb els nens a casa? El més important és oferir joguines que “fomentin el desenvolupament de cada etapa evolutiva de l’infant”.

Recomanacions:

  • Nens fins als dos anys. En aquesta franja d’edat, el recomanable és regalar joguines que fomenten els sentits i aquelles que estimulen el desenvolupament psicomotriu. Un bon exemple serien materials per a poder experimentar, fomentar el treure i posar, omplir, buidar, construir, destruir i tot allò que els permeti experimentar amb el seu propi cos. Materials com la sorra de colors, taules de llum, cubs apilables, recipients i materials per a posar i treure, etc.
  • Nens de 2 a 4 anys.  En aquestes edats es desenvolupa el joc simbòlic; el fer com si… Els nens imiten accions quotidianes del seu dia a dia: anar a dormir, menjar, banyar-se, etc. La imaginació dels nens es troba en plena explosió i en aquesta etapa són capaços de representar infinitat d’objectes i situacions a partir de materials molt senzills. Existeix un gran nombre de joguines dirigides a aquestes edats i es recomana escollir joguines neutres que no fomentin una diferència de gèneres.
  • Nens de 4 a 6 anys. Els infants passen del joc simbòlic al joc compartit. Els jocs cooperatius fomenten les activitats en grup dirigides a un objectiu comú. A través d’aquests jocs, evitem la competitivitat i es reforça el treball en equip i la col·laboració.

 

Sense pantalles fins als 6 anys

La nostra psicòloga Maria Gilart és del parer que s’hauria de prohibir que els nens tinguin contacte amb les pantalles fins als 6 anys. Per Gilart, està demostrat que fer-ho redueix la seva creativitat i es veu reflectit en una disminució de la capacitat de representació gràfica i simbòlica dels més petits, endarrerint el nivell de llenguatge i en general, a nivell global, del desenvolupament.

 

Consola limitada pels adolescents

Un altre dels acompanyants dels adolescents, especialment aquests dies, és la consola. “No l’haurien ni de tocar entre setmana, i com a molt poden utilitzar-la entre una i dues hores els caps de setmana”. Aquest és el consell de Gilart, que demana als pares que facilitin un consum responsable, limitat en el temps i amb una supervisió del tipus de jocs i d’interaccions.

 

Què podem fer per Nadal?

Activitats al carrer, familiars, casals o trobades amb amics són algunes de les propostes que planteja la Maria per “dedicar un temps de qualitat als nostres fills” durant aquestes dates. “Tenir més temps lliure no ha de ser una excusa per estar més temps a les pantalles”. Ens hi juguem la nostra responsabilitat com a pares en l’educació dels nostres fills. 

 

Equip d’Orum Center