logo-orum

Només un pas més

T’imagines que, de forma imprevista, et toca ser la ballarina principal de l’espectacle? Quan sempre havies estat ballarina secundària un dia de sobte, et toca sortir a l’escenari. En primera línia, en solitari, davant de la mirada atenta de tot el públic, sense cap altre focus que tu. Que tu i la teva por. 

Ja feia dies que pensaves que això podia passar, de fet sabies que un dia o altre acabaria passant, però això implicava sortir de la teva zona de confort i atrevir-te a ballar, a deixar-te anar, a ser visible, a ser tu, sense por.

Aquest és l’argument del curtmetratge “Sólo un paso más” escrit i dirigit pel jove cineasta lleidatà Manuel Flix Fuentes que ens serveix com a bella metàfora per explicar el moment present, que coincideix amb l’any del nostre 20è aniversari com a centre. Un any que ens ha canviat la vida i que ens ha ensenyat moltes coses.

Flix s’ha inspirat en la por, en allò que ens impedeix l’impuls de ser, en allò que ens fa trontollar i ens manté rígids talment la ballarina, que a mesura que va sentint el seu cos deixa d’escoltar la ment i es deixa anar, simplement balla. No pensa, flueix.

El precís instant en què acceptem una realitat que no podem canviar és quan el cuc de seda es converteix en papallona i vola ja sense aturador. És la transformació d’allò negatiu en quelcom positiu el que impulsa la vida cap endavant.  

Acceptació i un pas més, transformació. Aquest és l’exercici que hem hagut de fer arran de l’arribada ja fa un any d’un virus imprevist que ens ha reclòs a casa i ens ha obligat a viure diferent, a ballar el ball que toca, perquè hem de seguir ballant. Així ha estat com s’ha implantat de sobte la vida online, per permetre’ns la comunicació, per mantenir-nos units, perquè ja sabíem que en un moment o altre ens havíem de digitalitzar però això implicava sortir de la nostra zona de confort. I com la ballarina, ho hem fet, definitivament no hi havia altra opció.

La vida online, la teràpia online, ha vingut per quedar-se

Si alguna cosa positiva ha deixat doncs aquesta pandèmia és la implantació generalitzada d’un nou canal de comunicació que ha arribat per quedar-se a les nostres vides: el digital. A Orum Center ens ha passat quelcom similar, ja ens inquietava abans de la pandèmia fer arribar la teràpia a més persones, universalitzar-ne l’accés, eliminar barreres per accedir a un terapeuta. El confinament ens ha obligat a fer un pas més i a implantar de forma definitiva la teràpia online, que ens ha permès i ens permet ajudar a moltes persones.

El cert és però que nosaltres ja havíem sortit de la nostra zona de confort i l’any 2018 vam organitzar la jornada “Les dues cares de les noves tecnologies en la salut. E-teràpia & noves addiccions” a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Lleida. Aquelles sessions ens van servir per adonar-nos que la digitalització hi era per quedar-se i que també la teràpia podia adaptar-se a aquest nou canal. Ens calia però tenir una base científica, fer recerca per conèixer de primera mà la seva eficàcia. És així com de la mà del grup de Recerca NEUROPGA (Neuropsicologia, gens i ambient) de la Facultat de d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL, al capdavant del qual hi ha el professor Jorge Moya, vam iniciar una investigació sobre l’eficàcia de la teràpia online en l’ansietat. 

L’e-teràpia és igual o més efectiva que la presencial en els trastorns d’ansietat, facilita les aliances terapèutiques, permet la intervenció en viu en les crisis i millora l’accessibilitat al tractament

Després de dos anys de recerca, l’estudi ja té conclusions: l’e-teràpia és igual o més efectiva que la presencial en els trastorns d’ansietat, facilita les aliances terapèutiques, permet la intervenció en viu en les crisis i millora l’accessibilitat al tractament. L’estudi ha revisat més de 2.000 articles publicats per la comunitat científica internacional sobre e-teràpia i els trastorns d’ansietat amb el mètode Cognitiu Conductual i es donarà a conèixer properament en una publicació científica internacional. 

L’e-teràpia doncs s’endevina com un mètode que ha arribat per quedar-se i els estudis científics n’avalen la seva eficàcia. Nosaltres l’hem implantat tenint en compte tots els requisits imprescindibles per oferir un servei en el que es garanteix la privacitat, defugint plataformes gratuïtes i amb la seguretat d’una plataforma pròpia i per tant, segura, que és la via directa entre el terapeuta i el pacient.

És així, gràcies a aquest pas més que ens va fer sortir de la nostra zona de confort que hem pogut estar al costat de qui ens ha necessitat en aquest temps de pandèmia. I ho seguirem fent, perquè la teràpia online ha vingut per quedar-se. A l’igual que també ho seguim fent amb la teràpia presencial al centre, amb totes les mesures de seguretat.

Accepta, transforma i no deixis de ballar. 

De vegades és només un pas més!

SÓLO UN PASO MÁS – Short Film from Manuel Flix Fuentes on Vimeo.

ORUM CENTER

EN LÍNIA AMB LA NOVA NORMALITAT