Per una felicitat sense secrets

Avui és el Dia Internacional de la Felicitat, així tal qual, en majúscules. Una data simbòlica proclamada per l’ONU per commemorar com n’és d’important el benestar de les persones per al seu desenvolupament. L’origen del dia d’avui prové del Regne budista de Bután, situat a la serralada de l’Himàlaia entre la Xina i l’Índia i considerat el país més feliç del món.

El seu rei, quan només tenia 16 anys, va decidir que la filosofia del seu govern es basés en la felicitat de la seva gent. Així, aquest rei va treure’s de la màniga el concepte de Felicitat Nacional Bruta (FNB), enlloc de Producte Interior Brut (PIB). Aquest indicador, la FNB avui s’utilitza internacionalment com a complement del PIB i es calcula medint nou punts: el benestar psicològic, l’ús del temps, la vitalitat de la comunitat, la cultura, la salut, l’educació, la diversitat mediambiental, el nivell de vida i el Govern. Feliços aquells que tenen un rei que vetlla per la seva felicitat i que va posar aquesta data al calendari. 

Fa uns dies hem sabut que aquest 2020 a Catalunya els episodis de conducta suïcida en menors han crescut més del 27% segons dades del Codi Risc Suïcidi i els infants i adolescents són la franja d’edat on hi ha més temptatives de suïcidi. De fet, al global de la població les dades han baixat en comparació a l’any anterior, possiblement perquè no s’han registrat les demandes atesa la reticència en acudir als centres de salut, però això en canvi no ha succeït en els menors de 18 anys. A ells aquest any els ha costat més la vida

En una pandèmia que els ha deixat en molts cops darrere d’una pantalla, sense contacte amb els companys i sense pautes clares de com sobreviure-la i amb una sobredosi d’informació en negatiu, la seva salut mental se n’ha ressentit perillosament. 

A Orum Center acompanyem aquests nois i noies en el seu trajecte silenciós cap a aquesta nova normalitat que ningú coneix ben bé encara. I ho hem pogut fer també enmig d’una pandèmia gràcies a l’e-teràpia, o la teràpia en línia, que vam implantar sortosament abans que la Covid-19 ens tanqués a casa, tot i que el nostre centre està obert amb totes les mesures de seguretat i també mantenim l’atenció presencial

Potser avui que celebrem aquest Dia Internacional ens hauríem de plantejar si els nostres joves són prou ben atesos, si són escoltats, si són entesos en la societat en la que vivim. Enlloc de culpar-los de fer festes il·legals, per què no s’organitza un lleure sostenible, per què no es creen espais de trobada a la seva mida? Enlloc d’acusar-los de l’addicció a les noves tecnologies per què no els animem a que ens facin de mestres d’aquest nou model de comunicació que ha vingut per quedar-se?

Photo by Clarisse Meyer on UnsplashEls adolescents caminen cap al món dels adults, cap al nostre món. Un món que no els agrada, que troben estressant, sobrecarregat de corrupció i amb poques perspectives laborals engrescadores. Però sobretot, no és un món exemplar per a ells i ens estan avisant. Per què tenen ganes de desconnectar de la vida? Quina és la fórmula secreta per fer-los feliços en el dia a dia? Perquè en paraules del Papa Francesc “la felicitat no és aprendre a tenir alegria amb aplaudiments, sinó a tenir alegria en l’anonimat. La felicitat és reconèixer que val la pena viure la vida, malgrat tots els desafiaments, incomprensions i períodes de crisi”. A qui li pertoca procurar aquesta felicitat quotidiana?

Al que anàvem, avui és el Dia de la Felicitat i el rei de Bután, amb només 16 anys ja feia política de la bona. 

Feliç dia reis i reines de la casa! 

 

 

Xavier Amat

Director i cap de l’Àrea de Psicologia d’Orum Center

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.