Carrer Ballester, 9, 25002 Lleida
973 23 83 85

Estima’m quan menys m’ho mereixi perquè és quan més ho necessito

L’adolescència és una època en la qual el nen passa de nivell i està en el camí de convertir-se en adult. I això, a vegades també pot ocasionar una crisi a la família. Segons els experts, l’adolescència és una moratòria social que atorga la societat. Són temps de definició, de construcció de la identitat, canvis d’opinió constants i  fluctuacions emocionals.

Com a conseqüència d’aquesta època de canvis, a l’adolescència es visualitza un conflicte amb dos actors: el jove que no vol deixar les comoditats de quan era nen, però alhora vol ser tractat com un adult, i els pares i mares, que han deixat de ser uns referents als quals sempre s’obeeix per passar a ser part important de la confrontació.

 

Què hem de fer com a pares i mares?

Escoltar, deixar que s’equivoquin, permetre que creïn la seva pròpia consciència i criteri… però mantenint uns límits. “Els hem d’entendre, comprendre les seves emocions i que se sentin acompanyats”, explica el psicòleg clínic d’Orum Center, Víctor Tello. En un moment en què desmitifiquen la figura paterna i materna, “la nostra empatia i capacitat d’adaptació resulta clau perquè puguin navegar en el mar d’emocions i sentiments barrejats que estan vivint”. En definitiva, el més important per un adolescent és “sentir-se sentit”.

 

Tres maneres de treballar

En el moment que ens trobem un cas d’aquest tipus, a Orum Center treballem de tres maneres:

  • Individualment: Amb l’adolescent fem sessions i introduïm els pares i mares als 10 minuts finals de la trobada.
  • Teràpia familiar: És una intervenció en l’àmbit de relacions entre els subjectes de la família. Intentem que aquesta canviï dinàmiques i millori la forma de resoldre els problemes des dels seus propis recursos. Fomenten la convivència entre les dues parts i treballem la capacitat d’adaptació als canvis i la gestió que aquests produeixen.
  • Psicomediació: A través de la figura de dos terapeutes, la família estableix acords i s’arriba a un pacte.

 

Què li passa a un adolescent?

  • Busca la seva identitat. Encara no ha format els seus valors i per això és important que construeixi les seves opinions.
  • Temporalment, està desubicat. Tot ha de ser ara mateix. El present pren importància i passa per davant de tot.
  • Fluctuació emocional. És capaç de defensar una idea a ultrança i canviar d’opinió cinc minuts més tard.

 

Quan comença i quan s’acaba l’adolescència?

L’adolescència acostuma a ser un període que en els nens sol començar als 12 anys i en les nenes, en alguns casos, es pot iniciar de forma precoç als 10-11 anys, tot i que depèn de cada persona.

Sabem quan s’acaba? Quan el nen comença a intuir qui és i cap a on vol anar, demostrant responsabilitat. Durant aquest viatge, descobreix els seus valors, la sexualitat i finalitza el trajecte tenint una identitat i defensant-la. El Víctor Tello ens ho explica: “en el moment que un adolescent ja és capaç de decidir i es comença a conèixer, s’està convertint en un adult”.

L’adolescència és una etapa en el que l’únic que necessiten els adolescents és tenir algú per si cauen. Sense dir-ho, estan demanant amor: Estima’m quan menys m’ho mereixi perquè és quan més ho necessito.

Port Relacionados

Publica una opinió