A Orum Center realitzem neurorehabilitació a infants i adults amb diferents patologies neurològiques, ja siguin congènites o adquirides. Ens ho explica la fisioterapeuta de l’equip, Janet Aires.
La fisioteràpia treballa la recuperació en molts sentits, un dels quals depèn de la neurorehabilitació, un tipus de tractament enfocat a persones que hagin patit alguna afectació neuronal, per exemple una lesió de naixement o bé fruit d’un diagnòstic ja en l’etapa adulta. També hi incloem accidents vasculars, malalties neurodegeneratives i neuromusculars, lesions medul·lars i alteracions genètiques, entre tantes d’altres. El que es busca és obtenir la reintegració òptima de la persona amb determinades afectacions motrius que repercuteixin en la seva activitat diària, com ara fer canvis posturals, la marxa autònoma o inclús activitats tan quotidianes com vestir-se, menjar… I no només a nivell motriu, sinó també social i laboral, per això busquem potenciar el seu desenvolupament dins de les limitacions que presenti en base a evidències científiques, atès que els últims estudis sobre el cervell demostren que el teixit nerviós es pot regenerar mitjançant la neurorehabilitació.
Parlem de la plasticitat neuronal, d’allò més flexible dels 0 als 6 anys però susceptible de millorar a qualsevol edat amb la rehabilitació que duem a terme a Orum Centre, l’objectiu de la qual és habilitar les neurones que envolten les que romanen lesionades -i consegüentment irrecuperables- per tal que les primeres supleixin les segones. I és que la capacitat de crear noves connexions sinàptiques la posseïm tota la vida.
Exercitar la plasticitat neuronal
A través de recuperació, amb sessions d’entre 40 i 50 minuts, planifiquem una sèrie d’activitats en què el pacient esdevé la part activa primer i la passiva després. En l’activa, la persona es posa en el paper de col·laborador, exercitant-se i conduint els exercicis ell mateix; en canvi, en la passiva és el fisioterapeuta qui l’ajuda a fer els estiraments i la resta de mobilitzacions passives que formen part de la recuperació.
Gràcies als avenços científics, hem descobert diferents tractaments que s’ajusten a cada pacient. A grans trets, són el concepte Botah, en què es tracta de facilitar d’una manera conscient al pacient el moviment i les transferències d’un peu a l’altre per tal que vagi creant connexions neuronals, i el mètode Perfetti, una tècnica neurològica més dirigida a treballar la sensibilitat en persones afectades en aquest aspecte.
Educar els nens (i els pares)
Pel que fa als infants, els primers a detectar els problemes són els pediatres, per la qual cosa resulta tan important el treball en xarxa que fem a Orum Center. Per cert, aquí resideix una de les diferències principals respecte dels adults, els quals sí que són capaços de detectar aquests símptomes ells mateixos per començar a reparar-los. En aquest cas apliquem tractaments completament individualitzats, sempre en col·laboració amb els pares, explicant-los els objectius a curt i llarg termini i mirant de prioritzar les seves demandes. Per això cal un bon diagnòstic, i és que amb la rehabilitació precoç resulta possible crear noves connexions neuronals.
El paper dels pares és imprescindible, atès que els infants estan a la consulta com a molt una hora a la setmana; només educant els pares ens assegurarem que després ho apliquin tot a casa. D’altra banda, l’altra gran diferència respecte dels adults és que cal potenciar la part activa, a través del joc, sobretot a terra, per realitzar determinats exercicis.
Finalment, cal deixar ben clar al pacient neurològic que haurà de treballar tota la vida. Nens amb paràlisi cerebral, persones amb esclerosi múltiple i un llarg etcètera en què l’objectiu principal és que no vagin enrere, mantenir el que tenen i anar tractant els brots i les pertinents seqüeles a mesura que es produeixin. El fet de comptar amb un equip multidisciplinar en què els psicòlegs juguen un paper preponderant pot ajudar en fases de la neurorehabilitació quan l’apartat motriu ha arribat al límit de les seves possibilitats.